Célba ért egy levélben megfogalmazott karácsonyi kívánság. Életre szóló élményben volt része a kilencéves kaposvári Hátas Bálint Péternek hétfőn a somogyaszalói lőtéren. A Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségének emberei látogattak meg a kisfiút.
– Ez a legszebb karácsonyom – jelentette ki Hátas Bálint Péter miközben a különleges egység emberei tartottak bemutatót.

– Ez tényleg egy karácsonyi csoda nekünk – mondta Kálmánné Kovács Kata, Bálint édesanyja. – Kisfiam sokat beszélt a kommandósokról, én pedig megpróbáltam az ő karácsonyi kívánságát teljesíteni. Nem voltam biztos benne, hogy sikerül, de igazán kedvesen fogadták a levelet, melyet írtam.

Pomozi Sándor ezredes, a Köztársasági Elnöki Őrség parancsnoka lapunknak elmondta: éppen akkor kapták meg a levelet, miután előkelő eredményeivel hazaérkezett az elnöki őrség Orlandóból, a rendészeti különleges egységeknek rendezett világversenyről. – A levélben az állt, hogy karácsonyi ajándékként kommandósokkal szeretne találkozni egy kisfiú. Nagyon sok ember állt a kezdeményezés mellé, majd engedélyt kaptunk, hogy lejöjjünk hozzá, s próbáljunk egy jó délutánt szerezni neki. Azokat a fegyvereket hoztuk magunkkal, amikkel nap mint nap szolgálatba járunk. Ezek mind éles rendőrségi, rendszeresített fegyverek. Így például az MP5 géppisztolyt, de hoztunk szolgálati pisztolyt is. Lőtér híján voltunk Kaposvár környékén, így megkértük Lipcsik Istvánt, hogy segítsen. Nekünk is megtisztelő a felkérés, szebb lesz a karácsonyunk, hogy tudtunk adni valamit. Ilyet ritkán kérnek, kicsit meg is hatódtunk, s örömmel jöttünk.

Kommandós szeretne lenni

A lőtéren használt élménylövészeti fegyvereket is bemutatták. – Szakmailag nagy élmény nekem profin kiképzett emberekkel találkozni és megnézni, hogy ők hogyan is csinálják – mondta Lipcsik István, a somogyaszalói lőtér vezető lőoktatója. – Mi is viszonylag jól lövünk, de ilyen fegyverekkel nem találkozik máskor az ember. Sorozatlövő fegyvert mi hivatalosan nem is tarthatunk, így nagy élmény volt ez a bemutató. A gyerekeket, de elsősorban a fiúkat elvarázsolják a fegyverek. Főleg, ha egy légpuskával még maguk is célba lőhetnek. Nem csak a lőporfüst illatáról van szó, hanem a sikerélményről, hogy képesek célba találni.

– Azért tetszenek nekem a kommandósok, mert igazságot szolgáltatnak – mondta Hátas Bálint Péter, aki a kaposvári Lórántffy Zsuzsanna Református Iskola tanulója. – Ha felnövök, én is kommandós szeretnék lenni.