Pénteken döntött a Kaposvári Törvényszék arról a felülvizsgálati kérelemről, amit korábban a kaposvári közgyűlés ellenzéki képviselői nyújtottak be – az önkormányzat Homatech Zrt. által a megyeszékhelyre tervezett gumiabroncs-feldolgozójával kapcsolatos helyi népszavazást elrendelő döntése ellen. A törvényszék megállapította, hogy okafogyott a helyi népszavazás.
A Kaposvári Törvényszék október 21-én kelt végzésében megsemmisítette a Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése helyi népszavazás elrendelése körében hozott határozatát – áll abban a közleményben, amit pénteken kaptak meg a sajtó képviselői. A közgyűlés október 10-én apján határozatával rendelte el – miután öt nappal ezt megelőzően a törvényszék a jogszabályi figyelmeztetés mellett erre kötelezte a képviselőket – a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. gumihulladék-feldolgozó üzem létesítésével kapcsolatos népszavazást. A voksolást elrendelő határozat ellen benyújtott jogorvoslati kérelem folytán vált lehetővé az  okafogyottság vizsgálata. 

A Kaposvári Törvényszék közleményében kitért rá, hogy a bíróság a körülmények vizsgálata során megállapította, hogy az önkormányzat mint eladó és a Homatech Zrt. mint vevő között létrejött szerződések felbontására a népszavazási kérdés hitelesítése, illetőleg a helyi népszavazás elrendelése között időben került sor. Az okafogyottság ezen időpontban bekövetkezett, így e körülményt az eljárása során a törvényszék figyelembe vette. A bíróság a közgyűlés népszavazást elrendelő határozatát megsemmisítette, ennél fogva azt nem kell megtartani, a törvényszék határozata jogerős. A határozat indoklásában a döntéshozó kifejti, a jogalkotó azért telepítette az okafogyottság megállapításának hatáskörét a bíróságra, hogy ezzel a helyi önkormányzáshoz való közösségi jogok együttes – képviseleti és népszavazás útján történő – gyakorlása során felmerülő jogvitákat ne az egyik érintett testület, hanem független bíróság bírálja el.

Mint arról többször beszámoltunk, az idén április elsején Szita Károly, Kaposvár polgármestere a kivitelező cég vezető képviselőjével együtt bejelentette, hogy a városban 2018-ra gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt.  Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke magánszemélyként népszavazás kiírását kezdeményezte az ügyben. A civilek összefogásával és az ellenzéki pártok támogatásával zajló aláírásgyűjtő kampány végére össze is gyűjtöttek több mint 18 ezer aláírást, ami meghaladta a voksolás kiírásához szükséges minimumot. A beruházó vállalat tulajdonosa ezek után jelezte, nem kívánják megépíteni a létesítményt Kaposváron. 

A közgyűlési határozat függvényében a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést a felek július 21-én felbontották. Ennek folyományaként augusztus végén a kaposvári képviselő-testület úgy határozott, hogy nem írják ki a népszavazást, azonban a Kaposvári Törvényszék ezt a határozatot jogszabályellenesnek találta, és kötelezték az önkormányzatot a szavazás kiírására. Miután ez megtörtént, az ellenzéki képviselők felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a törvényszéken.