Hétfő éjszaka volt a csúcs: a legtöbb hajléktalan ekkor keresett menedéket a kaposvári hajléktalanszállón az idei télen. Az éjjeli menedékhely 49 engedélyezett éjszakai férőhelyén 58-an aludtak, ez pedig 118 százalékos kihasználtságot jelent, tudtuk meg a Magyar Vöröskereszt Nyitott Kapu Gondozási Központjának vezetőjétől, Horváthné Pintér Piroskától.
Ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának még matracokon fogadni rászorulókat, ezért arra biztatnak minden fedél nélkülit, hogy forduljanak hozzájuk. 

Túl a csúcson?

– Egy kicsivel minden egyes nap többen jönnek, sokan már nem bírják tovább, ennyi volt a tűrőképességük – tette hozzá Horváthné Pintér Piroska. – Az újak közül sokan azonban csak egy-két éjszakára érkeznek, ha enyhül az idő, nem maradnak. Van, akit behozni sem lehet. Lakossági bejelentést kaptunk arról, hogy Kaposvár külterületén, a Bogáncs utcában egy fűtetlen pincében húzza meg magát egy férfi. Őt hiába próbáltuk meg rábeszélni, hogy jöjjön be hozzánk. Sajnos vannak olyanok, akik már régóta hajléktalanok, ők elmagányosodtak és nehezen tűrik a közösséget.   

Pótágyakat, matracokat állítottak be

Nyolc megyében megteltek a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek, a segítő szervezetek már pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el az újabb rászorulókat, közölte a Menhely Alapítvány kedden az MTI-vel. Az elmúlt hét végi rendkívüli hideg napokban, pénteken, szombaton és vasárnap fokozatosan emelkedett az éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága. Jelenleg Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében minden férőhely betelt. Az alapítvány tájékoztatása szerint a fővárosban 90 százalékos, országosan 92 százalékos a menedékhelyek kihasználtsága. Rekordszámú segélyhívás érkezett az utcán élő emberekről, egy nap alatt a legtöbbször, szám szerint 174-szer hívták a szolgálatot. 

Kórházban volt, kikapcsolták a gázt a lakásában

Gizi néni napok óta a fűtetlen lakásában húzza meg magát. A 67 éves asszony kórházban volt, ezalatt a tartozásai felhalmozódtak, végül kikapcsolták nála a gázt. A könnyeit törölgetve kortyolgatta a teát, amit a Szeretetkapuban kapott. Egy óra alatt tíz liter tea is elfogy a nagy hidegben a Fő utcai kapualjban. Egy középkorú férfi érkezett, egy zsák női ruhát hozott. Szaporodnak a gazdára váró meleg holmik, bár a kesztyű így is kevés, mondta egy segítő.   

– Megindult az adományozók áradata a napokban, rengetegen hoztak élelmiszert, ruhákat – mutatott körbe Pintér Judit, aki egyedül, civilként működteti a Szeretetkaput. – Kell is, mert már délelőtt tizenöten voltak itt segítségért. Szombaton meleg ételt is osztunk a Rippl-Rónai parkban. Arra készülünk, hogy végigjárjuk a hajléktalanokat, a fűtés nélkülieket. Gizi néninek is szereztünk fabrikettet...

Forrás