Dr. Büttner Tamás számos szakmai elismerés és kitüntetés birtokosa, de mégis arra a legbüszkébb, hogy a sokszorosan hátrányos helyzetű dél-somogyi térségben a modern technológia meghonosítása és az innováció bázisán korszerű munkahelyek százai garantálják a biztos megélhetést. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozatának elnökeként felerősítené a helyi ipar hangját.
– Már kisiskolás korában is mérnök akart lenni, s nem mozdonyvezető? Mi vonzotta a pályára?

– Jól tanultam, de a kedvenc tárgyam a fizika volt. Középiskolában döntöttem el, hogy villamosmérnök leszek. A motivációt elsősorban az automatika és a számítógépek megjelenése adta.

– Mikor döntötte el, hogy saját útjára lép?

– Egyszerűen egyről a kettőre szerettem volna jutni, így már a 80-as években, amikor lehetőség adódott VGMK-t (vállalati gazdasági munkaközösség – a Szerk.) alapítottunk hasonló gondolkodású társaimmal, majd munka mellett egyéni vállalkozóként, magántervezőként dolgoztam. A rendszerváltás idejére világossá vált, hogy munkahelyem, a Danuvia tönkremegy, illetve a privatizáció áldozatává válik, így szükségszerűvé vált egy cégalapítás, amelyre az előzmények alapján 1992-re már fel voltunk készülve.

– Melyek voltak a legfontosabb szakmai kihívások?

– A Danuvia kiváló szakmai műhely is volt, ahol érzékennyé, fogékonnyá váltam az új műszaki megoldások, a folyamatos tanulás, a csapatmunka és a szakmai alázat iránt. A vállalkozás indításakor jól felkészülten, de pénz nélkül álltunk társaimmal. Így a legnagyobb kihívás a vállalkozás stabilizálása, a fenntartható fejlődéshez szükséges tőke folyamatos biztosítása volt és ma is ez.

– Mi az, amiben ma már másképp döntene?

– Azt gondolom, hogy cégünk dinamikus fejlődése alapvetően azt igazolja vissza, hogy túlnyomórészt jó döntéseket hoztunk és alapvető hibákat nem követtünk el. Talán egykori külföldi tulajdonostársunk szerepét ma már kissé másként ítélem meg.

– Hogyan ítéli meg a somogyi ipar helyzetét, fejlesztésének lehetőségeit?

– A somogyi ipar a rendszerváltás után gyakorlatilag összeomlott, az ipar zászlóshajói eltűntek. Ennek eredményeként Somogy megye ipari teljesítménye sajnos jelenleg is a sereghajtók között van. Az ebből való kilábalás kulcsa a szakképzés, a szakképzés helyes irányba terelése. Erre most jó esély van. A Büttner Kft. ennek zászlóvivője kíván lenni.

– Miben tud segíteni a somogyi iparnak a „gazdaságilag legsúlyosabb” tagozat elnökeként, a SKIK alelnökeként?

– A SKIK elnökségében a negyedik periódusomat kezdem, így a helyzetet ismerem. Ipari alelnökként a somogyi ipar képviselőinek minden tőlem telhető segítséget, támogatást meg kívánok adni, annak érdekében, hogy fejlődésük biztosított legyen. Ipar nélkül nincs gazdaság, gazdaság nélkül semmi sincs! Fontos, hogy legyen megfelelő csatorna az ipari vállalkozások véleményének, javaslatainak közvetítésére, döntésekbe való integrálására.

Segítenék a pályakezdők elhelyezkedését

A Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft.  a nagyatádi kistérség egyik legnagyobb és legmeghatározóbb munkáltatója. Mintegy 250 személyt foglalkoztat, dolgozói nem csak a nagyatádi, de a barcsi, csurgói és marcali kistérség vonzáskörzetéből is vannak. A cég folyamatosan fejlődik, újabb és újabb beruházásokat hajt végre, fontos számára a munkahelyteremtés, a pályakezdők elhelyezkedésének segítése is.