BALATONFÖLDVÁR | Az ország hetedik legjobb csapata a somogyi lett. Egyéniben Gelencsér András őrnagy (Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség) a harmadik helyen végzett.

– A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete harmadik alkalommal rendezte meg az Országos Tűzmegelőzési Szakmai Vetélkedőt a katasztrófavédelmi szervek hatósági feladatokat ellátó állománya részére 

– A balatonföldvári Hotel Jogarban zajlott eseményen a somogyi szakemberek sikeresen szerepeltek. A húsz katasztrófavédelmi igazgatóságon, valamint a kirendeltségek tűzmegelőzési szakterületein dolgozó munkatársak megyénként három fővel vettek részt a vetélkedőn. A kétévenként szervezett megmérettetésen az igazgatóságokon előzetesen megtartott felméréseken legjobbnak bizonyult szakemberek képviselték az állományt. 
Somogy megyéből Gelencsér András tűzoltó őrnagy, Peti Ferenc tűzoltó őrnagy és Szabó Norbert tűzoltó hadnagy alkotta trió mérette meg tudását.

Az első napon a résztvevők két harminckérdéses tesztsort töltöttek ki, melyek az általános tűzvédelmi jogszabályokra vonatkozó ismereteket tárták fel. Majd egy négy kérdésből álló feladatsor következett egy kéménytüzet követő eljárás lefolytatásáról, piacfelügyeletről, illetve a tűz- és hibaátjelzés fogadásáról. Az első nap utolsó feladatában virtuális tűzvédelmi ellenőrzést tartottak a versenyzők, mely során kivetített képek alapján kellett a hiányosságokat megállapítani és jogszabályba ütköztethető módon leírni.

– A vetélkedő második napján a csapatok mérték össze tudásukat, egy építési engedélyezési tervdokumentáció hibáit kellett megtalálniuk – tette hozzá. – A tudáspróba zárásaként Vass Gyula ezredes, a megelőzési és engedélyezési szolgálat vezetője úgy fogalmazott: fontosnak tartja a napi feladatvégzéshez szükséges tudás naprakészen tartását. Kiemelte, hogy a tűzmegelőzés alapja a létesítési és használati tűzvédelmi szabályok betartása és betartatása, illetve a rendszeres tűzvédelmi hatósági ellenőrzések hatékony végrehajtása, melynek elsődleges célja a gazdálkodó szervezetek jogkövető magatartásának elősegítése a magasabb tűzbiztonsági szint elérése érdekében.
A versenyfeladatok értékelése alapján az ország hetedik legjobb csapata a somogyi lett. Egyéniben Gelencsér András tű. őrnagy (Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség) a harmadik helyen végzett.