Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.



FINO: a termőföldtől az asztalig

2006-ban indította újra a tejfeldolgozást Kaposváron a FINO. Kevesen tudják, hogy a gyártáson kívül, a családi vállalkozásnak Homokszentgyörgyön és Kazsokon saját tehenészete van, és az állatok számára szükséges takarmánynövényeket is maguk termelik meg.

Az üzemről Szommerné Egyed Lindával, a FINO-FOOD Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Családi vállalkozás a FINO, mégis nagyon sok dolgozója van. Cégcsoportunk közel 300 embernek biztosít közvetlenül, illetve közvetve munkát. A kaposvári telephelyen mintegy 200 ember dolgozik.

Az elmúlt 10 év alatt milyen fejlődésen ment át a cég?

Folyamatosan fejlesztünk. Az üzemet már legalább négyszer átépítettük, a falakon kívül mindent áthelyeztünk a kor technológiájának és a minőségi elvárásoknak megfelelően. A termékskálánk sokat bővült, a túró rudi kivételével gyakorlatilag mindent gyártunk: tejet, joghurtot, kefírt, vajkrémet, szendvicskrémet, sajtot, túrót, és még sorolhatnám…

A társadalmi szerepvállalás területén milyen jelenlétük van?

Kiemelném az oktatás területét, ahol 2006 óta folyamatos kapcsolatban vagyunk a Kaposvári Egyetemmel. Több közös pályázatunk, projektünk, termékfejlesztésünk is volt, illetve a telepeinken a duális képzés adta lehetőségekkel is élünk, és együttműködünk az agrárszakkal. 2017-től hiányszakmának minősítették a tejtermékgyártó szakot, amit a kaposvári élelmiszeripari szakközépiskola is indít, tehát ezen a téren is lesz közös munka. És itt kell megemlíteni a munkaügyi központtal való együttműködést a szakképzés terén, ahol gyakorlati helyként vagyunk jelen.


Nehéz szakképzett munkaerőt találni?

Igen, mi már olyan munkavállalókat keresünk, akiknek vagy laborgyakorlata van, tehát tisztában vannak azzal, hogy mi a higiénia, vagy a gépeket tudják kezelni. Az összes többi tudást mi adjuk hozzá a dolgozóhoz, tehát megtanítjuk neki a gyártási folyamatokat, mert azt látjuk, hogy nem tudunk teljesen képzett embereket felvenni, egyszerűen azért, mert nincsenek.

A Fino-nál a munkavállaló több mint csak egy alkalmazott. Mit kínál a cég a dolgozóknak, amitől ők úgy érzik, hogy törődnek velük?

Lévén, hogy egy családi irányítású cégről, cégcsoportról van szó – hiszen hatan a családból ott vagyunk a közvetlen vezetésben –, fontosak számunkra az emberek, a családjuk. Az új munkatársak viccesen azt szokták mondani, hogy szociálisan túlérzékenyek vagyunk. Ebből az attitűdből fakadóan szervezünk évek óta családi napot, ahová mindenki elhozhatja a szeretteit, és ezért szervezünk nyári napközit a vakáció idejére, mert tudjuk, hogy milyen nehéz megoldani a gyerekek elhelyezését a szünidő alatt. Természetesen nem maradhat el a Mikulás- és az évzáró buli sem.

Azok, akik nem a cégnél dolgoznak, hol ismerhetik meg a tevékenységüket?

Eddig nem nagyon kommunikáltunk magunkról kifelé, mert a gyártásra, gazdasági növekedésre koncentráltunk. Ugyanakkor, aki szereti a röplabdát, annak ismerős a Fino név és a termékek, hiszen névadó szponzorai vagyunk a férfi bajnokcsapatnak. Reméljük, a következő években már nemcsak Kaposváron és Somogyban, hanem országos szinten is megismernek bennünket.


A tej világnapján élő bocit vitt a cég Kaposvár főterére…

Így van, nekünk nem csupán az emberek, a gazdák, hanem az állatok is fontosak, akik az alapanyagot biztosítják számunkra. Az elmúlt években a tejágazat világszinten válságba került, ezért csatlakoztunk mi is ahhoz a kezdeményezéshez, amivel a tejfogyasztást népszerűsítettük. És nemcsak a fogyasztást, hanem a hazai, helyben megtermelt termékekre is felhívtuk a figyelmet.

Fontos, hogy a gyerekek mindennap fogyasszanak tejterméket?

Természetesen, ezért csatlakozott a Fino az iskolatej programhoz annak elindulásakor. A kollégáink folyamatosan kapcsolatban vannak a kicsikkel, az ő visszajelzéseik alapján bővítettük a nekik szállított termékpalettát, így már joghurtot, kefírt, és sajtot is szállítunk a gyerekeknek.  Sokan közülük nem szeretik a tejet, nem ismerik a tej ízét, ezért így próbáljuk változatossá tenni számukra a tejtermék fogyasztását.

Mennyire tud egy ekkora cég a környezettudatosságra figyelni?

A termékek csomagolása részben újrahasznosítható, ilyenek a tejes dobozok vagy a műanyag poharas termékek, amiket üresen és kiöblítve a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe lehet dobni. A kazsoki tehenészeti telepen pedig egy olyan fejőházat és trágyafeldolgozó-rendszert üzemeltünk be, amivel el tudjuk különíteni, és vissza tudjuk forgatni a trágyát. Egyrészt a környező földek öntözésére használjuk, másrészt egy közös kutatás-fejlesztési programban veszünk részt a Szent István Egyetemmel, ami során energiát fogunk gyártani.

Szerző: Sáska Annamária

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések