Megsebezte a gyermeke hasfalát egy kiálló csavar a mernyei játszótér csúszdáján, állítja egy mernyei férfi. Szerinte csak azért nem lett nagyobb sérülés, mert több réteg ruha védte a kisfiút. Az apa azt mondja, hogy többször tett panaszt a játszótér állapota miatt, de nem történt semmi. Az önkormányzatnál a kérdésünkre azt felelték, hogy ráírták a játékokra, hogy nem használhatók.
Játszani tud, de vigyázni kell rá nagyon

– A lakásunktól mintegy száz méterre lévő, a futballpálya melletti játszótérre szoktam járni a gyermekemmel, aki a születésekor agyi sérülést szenvedett. Hét éves, de egy három éves gyermek szintjén áll. Mindenben segíteni kell. Játszani tud, de vigyázni kell rá nagyon. Csak annyit tud mondani, hogy „játszótér, játszani”, és akkor már viszem... – mondta az édesapa, Paizs Lajos.
A férfi szerint a gyermekkel nem tudnak máshová menni. Észrevételeit a játszótér állapotáról augusztusban írásban megküldte az önkormányzatnak, hogy kiállnak a csavarok, hiányos az ülőke, és a billenőhinta másik felén pedig nincs kapaszkodó.

– Martin, a kisfiam karácsony másnapján felment a csúszdára, felsegítettem. Hason csúszva akart lejönni, lent vártam, hogy megérkezzen, de fennakadt – emlékezett az apa. – A hasfalán egy karcolás keletkezett, azért nem lett nagyobb sérülés, mert több réteg ruha volt rajta. Nem sírt, csak otthon láttam, mi történt, amikor levetkőztettem. Ha nyáron történik mindez, amikor csak egy póló és egy rövidnadrág van rajta, rosszabbul is járhattunk volna.

Kitörték a buszmegálló ablakait

A férfi azt is jelezte, hogy a buszmegálló ablakait kitörték, és az is balesetveszélyes, mert ha egy gyermek benyúl, megsebezheti az ujját. Ezt a hibát kijavították, ezért a férfi úgy véli, hogy a játszótéri észrevételeit is megkapták. Be is ment egyszer az önkormányzathoz, ahol beszélt valakivel, aki azt felelte, hogy öt község teendőit végzi, nem jut ideje mindenre. Pedig Paizs Lajos szerint a játszótér állapotát naponta ellenőrizni kellene, hetente végezni karbantartást, és évente felülvizsgálatot. A Kormányhivatalnál is tett bejelentést, ahol azt a választ kapta, hogy ők csak azt tudják ellenőrizni, vezetik-e a karbantartási naplót.

– 73 ezer forintból élek, az ápolási díjamat lecsökkentették 39 ezer forintról 22 ezerre – panaszolta Paizs Lajos. – Nem tudok dolgozni, mert a gyermekemet reggel fél nyolcra viszem az óvodába, és délre megyek érte. Nincs olyan munkáltató, aki ezt eltűrné. Fejlesztésekre hordom, mert korábban lábra állni sem tudott. De nem a sajnálatot várom, hanem azt, ha az önkormányzatnak kötelességei vannak, csinálják meg, ne kelljen szólni. Annak ellenére, hogy szóltam, mégsem csináltak semmit.

Csak saját felelősségre lehet használni

– A játszótéri játékokra ráírtuk, hogy nem használhatók, csak saját felelősségre – mondta Kisfalusi András mernyei polgármester. – Ha valaki egy mozgássérült gyermekkel mégis rámegy, arra nem tudok mit mondani. Bevizsgáltattuk a játékokat, és meg is kaptuk a hatóságtól a feladatokat, hogy mit kellene kijavítani rajtuk, de az idén erre nem volt keret. Valószínűleg új játékokat veszünk majd, mert ez a játszótér elég régi, 2003 környékén adtuk át. Sajnos a sportpálya mellett hamar tönkreteszik a játékokat a gyerekek, lerúgják a deszkákat.