Elhivatott csapat és meggyőző szakmai teljesítmény: csütörtökön a kiemelkedően működő vállalkozásokat ismerték el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarában. Példaértékű munkájuk nyomán tovább erősödött a somogyi gazdaság. A SKIK-nél csütörtökön a kiemelkedő cégeket jutalmazták
– Örömteli és kicsit szomorú ez a nap: ismét gyorsan eltelt egy év, de jó, hogy együtt vagyunk – hangsúlyozta Varga József, a SKIK elnöke. – Úgy gondolom, van ok az ünneplésre. Ezeknek a díjaknak épp az a legnagyobb értékük, hogy a közösség díjazza, értékeli a somogyi vállalkozók, cégek tevékenységét.

Folyamatosan megújuló technológia, racionális fejlesztések: a Somogy gazdaságáért díjat a Hans Pausch Hungária Kft. nyerte el. A társaság több évtizedes gyártási tapasztalattal rendelkezik a fémmegmunkálás, s azon belül az orvostechnikai eszközök gyártásában. A kapacitás jelentős részét röntgen gépek és berendezések gyártása köti le, a cég telephelyén 180 dolgozót foglalkoztat.  Az Év Somogyi vállalkozása díjat – mikroméretű kategóriában – a kaposvári ruházati termékgyártással foglalkozó Lady Kft. kapta. Az indoklás szerint a kilenc főt foglalkoztató cég piaci alkalmazkodásból, küzdeni tudásból példát mutat, melynek élén évtizedek óta Makkó Istvánné áll.

– A múlt értékeire alapozva folytatjuk a következő években, évtizedekben is a munkát – mondta Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója, miután átvette az Év somogyi vállalkozása díjat a nagy méretű vállalkozások kategóriában. – Társaságunk idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, hosszú ideje többek közt sorozatkapcsok, biztosítók tervezésével, gyártásával foglalkozunk. Közel 350 dolgozót alkalmazunk, mely nagy felelősség, s egyben lehetőség: célunk, hogy hosszú távon is hatékonyan működjön a KVGY. Elismerésekben gazdag évet zárunk, s a karácsony közeledtével már 2017-re gondolunk: vállalatunk kiemelkedő lehetőséghez jutott, a tervek szerint csaknem 300 millió forint értékű fejlesztési projektet indítunk. Új gépeket akarunk üzembe helyezni, s úgy vélem, hogy ez tartós távlatokban megalapozhatja közösségünk boldogulását. Szerintem azoknak a cégeknek áll a zászló, amelyek fogékonyak az újra, s tudatosan alkalmazzák az ismereteket. 

Külön értékelték a kis- és közepes méretű vállalkozások teljesítményét: a Nagyatádi Nyomda Kft.-nek ítélték oda a rangos kamarai elismerést. A nagy múltú vállalkozás elődje több mint 120 éve kezdte meg működését, szolgáltatásait bővíti, jelenlegi formában 20 éve üzemel, a társaság kezdetektől fogva tagja a kamarának. A Somogy Környezetvédelméért Díjjal a marcali Ziehl-Abegg Kft.-t jutalmazták, míg a Somogy Innovációjáért elismerést a kaposvári Investment Kft. érdemelte ki.  Stratégia kérdés a szakmai képzés és az utánpótlás nevelés: évente két szakképzésért díjat adnak át. Az egyiket a siófoki Szabó Kornélia egyéni vállalkozása kapta: 1994-től vesz részt a gyakorlati oktatásban, eddig összesen 188 tanulónak biztosított lehetőséget a szakács, pincér és cukrász tanulóknak. Jelenleg – három szakmában – 23 diák bővíti tovább tudását. A természetes személyeknek szóló Somogy szakképzéséért kitüntetést Horváth Zoltán András, a Kaposvári Szakképzési Centrum felnőttképzési tanácsadója vette át. 

– A jó szakma felér egy diplomával: az élet rengetegszer bebizonyította, hogy a szlogen a valóságot jelzi – emelte ki a díjazott. – Elég, ha csak arra gondolunk: amikor elromlik otthon a gázbojler, akár napokig kutathatunk egy megbízható szakember után, aki megbízhatóan, határidőre elvégzi a feladatot.

Roppant egyszerű a képlet: a gazdaság megerősödéséhez, növekedéséhez kiválóan felkészült szakemberekre van szükség. A középiskolai képzésnél a követelményrendszert a gazdaság valós igényeihez szükséges igazítani, döntő, hogy a diákok olyan tudáshoz, szakismerethez jussanak, amire az életben szükség van. 

Idén a Vicolo-Ház Kft.-nek ítélték a Somogy Idegenforgalmáért elismerést. Hernesz Csaba ügyvezető úgy látja: bár a vendéglátás hihetetlenül rövid idő alatt változások sokaságát élte át, ám van esély a sikerre. Csapatjáték, kulturált környezet biztosítása és állandóan magas színvonalú munka: a díjazott szerint döntően erre vezethető vissza az üzleti elismertség. 

– A vendéglátásban nem lehet leragadni egy pillanatra sem, a szakmai megújulás ezen a téren látványos eredményeket hozhat – folytatta. – Amikor a vendégből törzsvendég lesz, s az elismerések révén újabb és újabb betérő jön egy étterembe, akkor ez reménnyel tölti el a vállalkozót: épp ezért érdemes nagy energiát mozgósítani, csak így lehet kitűnni a mezőnyből.

Elismerés a somogyi vállalkozóknak

Számos kamarai tag, illetve vállalkozás negyedévszázados fennállását ünnepelte az idén. Elismerést kapott a balatonszabadi Hosszú Endre, a kaposvári Kapos Glas Kft., és a KEEM Kft., a lengyeltóti Makarész Zoltán Imre, a kaposvári Nedevics és Társai Kft., és a Patent Bt. Alapításának 30. évfordulója kapcsán ugyancsak oklevelet adtak a kaposvári Ablak-Épszer Kft.-nek, valamint a marcali Dóra Tibornak. 

Kulcsár János, a Siófoki Szakképzési Centrum marcali szakgimnázum és szakközépiskola gyakorlati oktaátsvezeőtje elismerő oklevélben részesült.