A jég még nem elég vastag a Desedán, s ezért hivatalosan még nem jelöltek ki a tavon korcsolyázásra, illetve téli sportokra alkalmas területet.
A hétvégére befagyott a Kaposvár közeli Deseda tó, ezt kihasználva többen is tározó felé vették az irányt, annak ellenére, hogy információink szerint a jég még nem elég vastag, s ezért hivatalosan még nem jelöltek ki a tavon korcsolyázásra, illetve téli sportokra alkalmas területet. Vasárnap délután a rendőrség kivonult a tározóhoz és hangosbemondón keresztül kérte a korizókat, jöjjenek le a jégről.

Túl sokan voltak a jégen

– A helyszínre érkezett kolléga úgy ítélte meg, hogy a jég vastagságához mérten túl sokan vannak jégen – mondta Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője. – A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert.

Ezen ismeretek birtokában a hangosbemondóra azért volt szükség, mert már nem voltak megfelelőek a látási viszonyok, s egy belügyminisztériumi rendelet szerint korlátozott látási viszonyok és éjszaka tilos a tavak jegén tartózkodni.

Az előírások nem ismeretéből, vagy be nem tartásából a jeges vizek is áldozatokat szedhetnek. Ha a több napos melegebb idő hatására a jég felülete mosódik, vastagsága csökken, szilárdsága romlik, akkor a rajta való tartózkodás, közlekedés, sportolás veszélyes.

– Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni – hívta fel a figyelmet a sajtószóvivő. – Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes. Ajánlatos azokon a területeken, ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható, például a strandok jegén, átkelési helyeknél, a jégből való mentéshez felúszó, nagyfelületű tárgyakat (falétra, palló) és megfelelő erősségű, karbantartott köteleket készenlétben tartani.

Fontos, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani. Az ilyen személyt minden esetben, orvosi elsősegélyben és ellátásban kell részesíteni. A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

Még nincs kijelölt terület

– Jelenleg a Deseda tó kaposvári szakaszán nincs korcsolyázásra kijelölt terület – tájékoztatott Csillag Gábor, Kaposvár jegyzője. – Ugyanis még nem kaptunk jelzést a Városgondnokságtól, hogy a tó jege elérte volna a 12 cm vastagságot, ami elég lenne ahhoz, hogy bárki biztonságosan rámehessen. Amennyiben a szakemberektől azt az információt kapjuk, hogy megfelelő vastagságú a jégpáncél, akkor kijelöljük azokat a területeket, melyeken korcsolyázni, illetve téli sportokat lehet űzni.

Lékhorgászat szigorú feltételekkel

– A horgászrendünkben szabályozva van, hogy a sporttársak, mikor és hogyan pecázhatnak a befagyott Desedán – mondta Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke. – Az pedig már nem a mi hatáskörünk, hogy a nem horgászok, mikor és hol mennek rá a tó jegére korcsolyázni.

A szabályozás szerint a lékhorgászat csak a biztonsági előírások maximális betartásával engedélyezett, ha a jég legalább 10 cm vastag, nem olvad, és nem mozog. A horgász a kivágott léket köteles szembetűnően megjelölni. A nem megfelelő vastagságú jeget csónakkal vagy bármi más módon feltörni, a feltört jég közt horgászni tilos. A 14 éven aluli gyermekhorgász a jégen is kizárólag csak felnőtt felügyeletével horgászhat.