Miközben erősödik a somogyi rétisasok állománya, egyre többször lehet mérgezéses esetekről hallani. A gyűrűzések nyomán ma már jól követhető a madarak útvonala, amelyek nagy része ebben az őszi-téli időszakban előszeretettel választotta a Dráva-Száva vidékét. A megyében jelenleg mintegy hatvan pár fészkel.
A Duna-Dráva Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó területen a nyáron egy tojó és fiókája maradt magára, miután a hím madár elpusztult. Szervezetében karbofuránt találtak, amely erős, nagyon gyorsan ható idegméreg. Felhasználását és forgalmazását az Európai Unió 2008 decemberében betiltotta. Most ismét egy elhullott rétisas tetemet találtak a természetvédelmi őrök, ezúttal Pincehely határában egy szántóföldön. 

Három sastetem az elhullott róka körül

- A rövid időn belül a helyszínre érő természetvédelmi őrök egy régebbi elpusztult róka körül három rétisas tetemét találták, amelyek egymástól néhány méterre feküdtek a földön - tájékoztatta szerkesztőségünket a Duna-Dráva Nemzeti Park. - A tetemek épek, kettő-négy naposak lehettek, külsérelmi nyomok nem voltak láthatóak rajtuk. 

Hozzáfűzték, hogy mind a három madár talpa erősen görcsbe volt rándulva, ezért a mutatott tünetek alapján nem zárható ki a mérgezés gyanúja. A rétisasok pusztulásának okáról azonban csak az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést a helyileg illetékes rendőrkapitányság felé. Mint kiderült, az egyik madáron két darab jelölő gyűrű volt, melyek számának beazonosítása után kiderült, hogy a 2011. évben Duna-Dráva Nemzeti Parkban kikelt madarat Baja mellett az egyik természetvédelmi őr gyűrűzte meg.

A természetvédelmi szervezet munkatársai évről-évre felhelyezik a fiókákra az azonosításhoz elengedhetetlen eszközt. Ezzel együtt erősödik a somogyi állomány is: jelenleg a Magyarországi rétisas populáció egyötöde Somogyban él. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk: a Kárpát-medence teljes rétisas állománya Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában bizonyul a legerősebbnek. Az impozáns madarak elsősorban a folyóknál, így a Dráva, a Száva mentén és a Duna-mellékben, valamint a Kopácsi réten költenek a legszívesebben. A tizenkét éve, még 2004-ben indult európai színesgyűrűzési program kapcsán a természetvédelmi szakemberek úgy vélik: a három ország rétisas populációja egy teljesen egységes állományt képvisel. Ezt a gyűrűk is bizonyítják: az úgymond "öregebb" madarak akár a határokon túlra is átjárnak költeni.