A tanács független a fenntartótól, s azt a lehetőséget biztosítja, hogy valamennyi érdekelt egy asztalhoz ülhet, eszmét cserélhet.
Kaposvári Köznevelési Tanács életre hívását kezdeményezte Szita Károly polgármester a legutóbbi közgyűlésen. A köznevelési intézmények üzemeltetési feladatainak átadásáról kötött megállapodást a város önkormányzata és a Klebelsberg központ kaposvári tankerülete a közgyűlésen, ekkor jelentették be a tanács megalakulását.

– A tanács független a fenntartótól, s azt a lehetőséget biztosítja, hogy valamennyi érdekelt egy asztalhoz ülhet, eszmét cserélhet – mondta Szita Károly. – Tagjai lesznek a polgármester, az alpolgármester, az oktatási bizottság tanácsnoka, a Klebelsberg központ, a szakképzési centrum, az egyházi iskolák, a Kaposvári Egyetem, a középiskolák, a szakképzők, az általános iskolák és az óvodák képviselői. A tervek szerint még ezekben a napokban lezajlanak az egyeztetések az érintettekkel, majd optimális esetben januárban megalakulhat a Kaposvári Köznevelési Tanács. 

A törvény értelmében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában és eddig az önkormányzat működtetésében lévő köznevelési intézmények üzemeltetési feladatai január elsejétől kerülnek át a Klebelsberg központhoz.