Megérkeztek a kemény éjszakai fagyok, megélénkült a forgalom a fakereskedőknél, mert további nagy hidegekre számítanak a vásárlók és az eladók egyaránt.
Nehéz a kereskedők dolga, mert csak őstermelőktől szerezhetik be a tüzelőt, viszonteladókkal nem nagyon foglalkoznak az állami erdészetek, amelyek kisebb tételben, konyhakészen, ahogyan a lakosság keresi, nem árulnak fát. A bejáratott kapcsolatok azonban működnek az őstermelőkkel, ilyenkor is lehet égerhez, akáchoz jutni. Egész évben folyamatos a forgalom, pedig január közepén előreláthatóan bezárnak az erdők, mert ha időközben nagy hó esne le, nem lehetne közlekedni.      

Meiszterics László, az MG tanya alkalmazottja azt mondja: ilyenkor télen a lakosság konyhakészen, felvágva rendeli a fát, és általában csupán egy-két köbmétert. – Megérezni, hogy mikor van fizetésnap, mikor jönnek meg a nyugdíjak, mert olyankor jóval többen jönnek – állítja. – Sokan csak egy negyed ládányi mennyiséget kérnek, és az autó csomagtartójába pakolják. Pedig hat-nyolc köbméter kell, hogy valaki egy telet kifűtsön, ezért az előrelátók inkább nyáron vásárolnak, száraz fát. 

Ha azonban elfogy decemberben, akkor hamar kell a vevőknek, ráadásul keveset és szárazat vennének, ezt nem mindig könnyű teljesíteni. 

A három-négy évvel ezelőtti árakat tartják úgy, hogy jóval többet kell dolgozniuk, tette hozzá. Kalodában árulják a fát, egy 1x1x1 méteres kaloda 15 ezer forintba kerül náluk. Ha valaki mázsára adja a fát, ott nagyon vigyáznia kell a vevőnek, nehogy becsapják, ugyanis általában otthon nem mérnek le ekkora mennyiséget. A szélhámosok sem szorultak vissza, a vevőnek akkor érdemes gyanút fognia, ha a fát kínáló hirdetésben nem szerepel más, csak egy mobiltelefon száma, mert az igazi kereskedők a cégük nevét és telephelyét is feltüntetik.   

– Tűzifa vásárlásnál érdemesebb méterben megállapodni, mint súlyban, mert a száradás során jelentős a fa súlyvesztesége – ad tanácsot Zsifkó Zsolt, aki Kadarkút környékén szállít ki tűzifát. – Mázsára történő tüzelő vásárlás esetén a víz súlyát is beleszámolják, ami akár 40-50 százalék lehet, így nem a fát, hanem a vizet vásároljuk meglehetősen drágán. 

Azt javasolja: amikor kihozzák a fát, mindig legyen a vevőnél mérőszalag, hogy megmérje a kapott fa hosszát és szélességét. 

– Sokan beszerzik a tüzelőt már nyáron, inkább a szegényebb réteg az, amelyik most vásárol – tette hozzá. – Jobbára az olcsóbb tűzifát keresik. 

Jó, ha van tanú, amikor hozzák a fát

Uszadékfát kapott egy idős asszony: a fűtési szezon közben és a végén megszaporodnak az ehhez hasonló, tűzifával kapcsolatos fogyasztóvédelmi panaszok Somogyban, ez a Somogy Megyei Békéltető Testület elnökének véleménye. Novák Ferenc szerint főként a nyugdíjasok panaszkodnak, akik nem tudják megvenni egész télre a fát, ezért újat kell rendelniük, és ilyenkor sokszor érzik azt, hogy becsapták őket. 

Vigyázni kell akkor, ha csak egyetlen mobiltelefonszámon kedvező áru és jó minőségű tűzifát ígér az eladó. Előfordul, hogy este érkezik a szállítmány, sietve pakolják le a teherautóról, másnap pedig kiderül, hogy sem mennyiségben, sem minőségben nem megfelelő. Volt, hogy hulladék- és uszadékfát hoztak ily módon házhoz. A mennyiség örök vita tárgya, akkor is, ha köbméterre, és akkor is, ha súlyra mérik ki a tűzifát. A vevők közül sokan nincsenek tisztában az erdei köbméter és a valódi köbméter közti különbséggel. A fogyasztóvédők szerint legyenek óvatosak a vevők, fényképezzék le a kapott árut, és hívják át a szomszédot, hogy legyen tanú, mert utólag már nem egyszerű a reklamáció.