Sikeresen pályáztak a somogyiak: az idén harmincegy önkéntes tűzoltó egyesület több mint 22 millió forint támogatást kapott. A légzőkészülék, búvárszivattyú és a láncfűrészen kívül bontóbaltát és biztonságiöv-vágót is kaptak az egységek, melyek fontos szerepet töltenek be a közbiztonság erősítésében: az értékes felszerelést hétfő délután adták át a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.
– Megyénkben az idén 74 tűzeseten kívül 130 műszaki mentésben is részt vettek az önkéntes tűzoltóegyesületek – hangzott el a rendezvényen. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke méltatta a somogyi önkéntesek tűzoltók tevékenységét, melyek meghatározó szerepet töltenek be. Gyakran az önkéntesek vannak legközelebb a tűzesethez vagy egyéb olyan helyszínhez, ahol szükség van a gyors, azonnali beavatkozásra; szakértelmük, tapasztalatuk és helyismeretük nagy segítséget jelent a katasztrófavédelemnek. A tűzoltó egyesületek a legrégebb óta működő helyi szervezetek közé tartoznak a megye minden pontján, s a kormánymegbízott elégedetten nyugtázta: 31 somogyi csapat pályázott sikeresen.

– Minden ilyen ünnepség fénypontja annak a munkának, amit az önkéntes tűzoltóságok az idén, s a megelőző időszakban végeztek – mondta Heizler György, a megyei tűzoltó szövetség elnöke. – Az elmúlt években folyamatosan növekedett az a támogatás amit a Belügyminisztérium, illetve a kormány biztosított az önkéntes tűzoltósegyesületek számára.

Somogy – a pályázatokat tekintve – országosan a negyedik legsikeresebb megyéje. Wéber Antal, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója rámutatott: nagy elvárásokat állítottak és állítanak a somogyi önkéntes tűzoltós egyesületek elé, s a feltételeknek egytől egyig megfelelnek. Fontos, hogy a biztonságos beavatkozáshoz szükséges eszközök, felszerelések rendelkezésre állnak.

– Két bevetési ruhán kívül két EDR-rádiót is kaptunk – mondta Sipos Lajos, a nagybajomi önkéntes tűzoltók parancsoka. – Negyvenöten tartozunk a csapathoz, s ebben az évben 21 vonulásunk volt, s összesen öt település – Jákó, Kutas, Kiskorpád, Pálmajor és Nagybajom – tartozik hozzánk. Mindannyian örülünk, hogy az eredményes pályázat révén sikerült tovább fejleszteni az eszközállományt. Az egyik bevetési öltözéket egyébként az egyik sofőr társunk használja majd, aki jelenleg súlyos betegség miatt kórházban van, ám abban bízunk, hogy minél előbb visszatér a csapatba. Összetartó a közösségünk, s a szakmai eredményeken kívül fontosnak tartom azt is, hogy az idén öt taggal bővült a szervezetünk. Az utánpótlásról időben gondoskodunk.

Puttonyfecskendő és bontóbalta

Szertárépítésre, korszerűsítésre több mint kétmillió forintot nyertek az egyesületek, hatmillió forint jutott védőeszközök beszerzésére, s ezen kívül közel 3,5 millió forint értékű tűzoltó technikai eszközt – többek közt habbal és porral oltót, gázmérőt, láncfűrészt, zagy- és búvárszivattyút – vehettek át az önkéntes tűzoltó egységek képviselői. Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte: a szervezetek 3,1 millió forintot kaptak az üzemeltetési költségekhez, s tanfolyami képzéshez is igényelhettek támogatást.