Szabadtéri étkezővé alakult át rövid időre a kaposvári Kossuth tér, ahol a rászorulók kaphattak egy-egy tál ételt a Szent György Lovagrendtől.
– Az ég áldja meg magukat: ilyen finomat régen ettem – hálálkodtak pénteken többen is a Szent György Lovagrend hagyományos karácsonyi ételosztásán. Knoll Gyula irányításával ezúttal is sikeresen lezajlott a karitatív akció, melyen Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is részt vett. A Kossuth tér rövid időre szabadtéri étkezővé alakult át, ahol a rászorulók kaphattak egy tál ételt.

– Isten hozott! – köszöntött a felirat az ételosztás hagyományos helyszínén, a Kapos Hotel előtt. Noha délelőtt tizenegyre hirdették a programot, többen már kezdés előtt negyedórával a Kossuth téren tébláboltak: gőzölgő gulyás, forralt bor, forró tea és sütemény: akárcsak az utóbbi 20 évben, úgy pénteken is vendégül látta a rászorulókat a Szent György Lovagrend.

– Egyedül jöttem, egy haverom mondta, hogy ingyen adnak meleg ételt – mondta a nyitás előtt egy fiatalember. – Én még szerencsés vagyok, hiszen van hol laknom. Bár kevés a segély, mások nálam is rosszabb körülmények között élnek.

Megterített asztalok, hatalmas gőzölgő főzőüstök és rengeteg kenyér: Knoll Gyula, a Szent György Lovagrend Somogy-Zala megyei priorja szerint sokan odaállnak egy-egy jó ügy mellé, de sajnos nélkülözőből még több van.

– Rengeteg emberből hiányzik a szeretet – folytatta. – Valahogy vissza kellene hozni az emberséget a lelkekbe. Pozitív gondolatokra, példamutató tettekre van szükség, hiszen a negatív hozzáállás csak gyűlöletet és szenvedést hoz a világra, s még nagyobb lesz a baj. Mi azt igyekszünk bebizonyítani: a szeretet, az összefogás hatalmas változásokra képes. Mi most adunk, s ezt lelkiekben kapjuk vissza.

Tavaly pulóvert kaptam, most egy dzsekire lenne szükségem

Ruhaosztás előzte meg a szabadtéri közös ebédet: fegyelmezetten vártak sorukra az emberek. A szervezők egyik zsákot hozták a másik után, mely cipőt, nadrágot és pulóvert rejtett: akadt olyan asszony, aki három gyermekét akarta felöltöztetni. 

– Nem emlékszem, mikor vettem ruhát magamnak, talán nem is ebben az életben volt – jegyezte meg egy idős férfi. – Ebben a nagy hidegben olyan kabát kell, ami elég vastag. A lovagrendtől tavaly pulóvert kaptam, most egy dzsekire lenne szükségem.

Elmondta: felesége meghalt, nyugdíjasként testvéreivel él, s évek óta visszajár a karitatív rendezvényre. Szerinte a tál étel, s néhány barátságos szó enyhíti a mindennapok szomorúságát.

Egy másik – 77 éves – férfi azt mondta: minden faluban, városban szükség lenne hasonló akcióra. – Ha egészségem engedi, jövőre sem hiányzok – ígérte. – A gondoskodás, a törődés mindenkinek jól esik.

Értékválság van szerte a világban

– Szereted a kakaót? – s a választ meg sem várta az idős asszony, máris a téren felállított asztal mellett álló kamaszfiú kezébe nyomott egy fél literes palackot. A hölgy nem tartozott a lovagrendhez, csak látta: jótékonysági rendezvény van a téren, s pillanatnyi lehetőségéhez mérten segített.

– Látjuk, tapasztaljuk, hogy a gazdagok egy része nem támogatja az elesetteket, noha erre bőven volna módjuk – mondta Knoll Gyula. – Értékválság van szerte a világban, ami hihetetlenül súlyos károkat okoz. Mindannyian embernek születtünk, de egyesek a vagyon megszerzésével azt hiszik, mások felett állnak. Óriási tévedésben élnek. Itt az ideje, hogy visszatérjünk a keresztényi normákhoz: rendezvényünk is ennek fontosságára világít rá.