Ajándékbeszerző körútra induló tömeg, kígyózó sorok, megpakolt bevásárlókocsik: aranyvasárnap még egy utolsó roham indult az áruházakban és a vásárban. Egyes becslések szerint országosan átlag nagyjából 30 ezer forintot költenek a családok ajándékozásra. Sokan nem szakítanak a régi beidegződéssel, s még mindig az utolsó napokra hagyják a vásárlást.
– Nincs kedvem hosszú ideig sorban állni, ezért aranyvasárnap vásároltam meg a karácsonyi menü kellékeit – mondta a piacon Somogyi István kaposvári nyugdíjas. – Pontyszeletet és halászlé-sűrítményt viszek haza, a zöldséget is itt vettem: szívesen jövök ide.

Sovány Tibor böhönyei őstermelő feleségével karácsonyfát árult: reggel komótosan pakolta az árut, tizenegy körül várta a vevőhadat. A bevásárlócsarnokban is kevesen lézengtek, bár a tojásüzlet szemlátomást beindult: sokan 30-40 darabot vesznek ebben az időszakban. S persze a friss hús, zöldség és gyümölcs is kelendő: több vásárló telepakolt cekkerrel folytatta a piaci terepszemlét.

– Ura vagyok a helyzetnek – tréfálkozott egy középkorú férfi, aki kisfiával, s élete párjával a Berzsenyi utcai hipermarketben vásárolt. – Nálunk az asszony intéz mindent, nekem csak két dolgom van: szófogadóan segítek a pakolásban, s fizetek, mint a katonatiszt. Ebben a felállásban még elviselhető a karácsonyi forgatag, az durva lenne, ha bevásárló listával a kezemben egyedül korzóznék.

Óriási választék, folyamatosan érkező vásárlóáradat: sorok kígyóztak a húspultnál, s a műszaki részlegnél is sokan vásárolták meg az ünnepi meglepetést. Tészta, hús, zöldség, kartonnyi tej és hasonló kiszerelésű sör, bor, pezsgő, üdítő, csoki és gyümölcs: ezek gyakran landoltak a bevásárlókocsiban, s volt, aki kétszer fordult.

Somogyvári János ezúttal is az évek óta bevált taktikát alkalmazta: karácsony előtt két héttel fokozatosan tölti fel az éléskamrát. A kellemest összekötötte a hasznossal: minden terméket ráérősen, kényelmesesen vásárol, s azért fizet, amire valóban szükség van.

– Erzsébettel jöttem – hallottuk egy nyugdíjas asszonytól, aki a napokban kapott utalvánnyal vásárolt. Nagy képernyős tv, laptop, mobil, mikró, hűtőgép: ezek iránt ilyenkor kiugróan nagy a kereslet, egy család márkás porszívó paramétereit bogarászta.

A csípős hideg ellenére ezrek keresték fel a vásárt: bár a környéken szinte valamennyi parkolóhely foglalt volt, ám ha szabad megállóról van szó, a sofőrök találékonysága nem ismert határt... Az árusok mindent bevetettek a siker érdekében: extra akciók csábították seregnyi sátornál a vevőket. 

– Ellenőrök és civil ruhás rendőrök is feltűntek a forgatagban – így egy fiatalember. – Nem baj, ha a zsebesek nem érzik biztonságban magukat. Senkinek nincs szüksége balhéra.

Azt nem tapasztaltunk, viszont a vásárban látványosan belassult a gyalogos forgalom a tömegtől: a kereskedelmi mennyiségben kínált kabát, nadrág, pulóver mellett élelmiszerből is bámulatos felhozatal tárult a vásárlók elé. Édesszájúaknál a szaloncukor volt a nyerő: tojás-, és meggylikőrös változaton kívül madártejkrémest is árultak.

Karácsony előtt többet költ a lakosság

– Decemberben a teljes kiskereskedelmi forgalom akár öt százalékkal bővülhet a tavaly decemberihez képest  – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy kedvező esetben most túllépheti az 1000 milliárd forintot a lakossági költés.

A lakosság közel 90 milliárd forintot fordít ajándékvásárlásra, s becslések szerint nagyjából ennyit költenek az ünnepi asztalra valókra. Vámos György kiemelte: az aranyvasárnap és a jövő hét a legforgalmasabb a kereskedelemben. A hagyományos vásárláson kívül egyre többen – különösen a fiatalabb korosztály – interneten keresztül szerzi be az ajándékot.

Karácsonyvárás a magyar irodalom nagyjaival

A történet 1844 karácsonya előestéjén játszódik. Az ifjú írópár, Vachott Sándor és neje otthonában emlékezetes összejövetelen, szeretetteljes, melegséget árasztó légkörben voltak együtt a magyar irodalom nagyjai, többek közt Petőfi, Vörösmarty, Eötvös József és Laborfalvi Róza. A múltidézés főszereplői a csokonyavisontai iskola pedagógusai, Rüllné Jekl Katalin, Tóthné Radák Rita, Babos László és Laklia András. Előadásukkal fokozták a várakozás hangulatát, a készülődés varázsát, miközben istenes versekkel, zenével és énekekkel ajándékozták meg a helyi könyvtárban megjelenteket. Az Írók karácsonya címmel összeállított ünnepi műsorukat a kvartett tagjai elvitték Péterhidára is.