NAGYATÁD | Kisoroszlánok (és nagyok) éheznek Nagyatádon, valamint tigris, teve, zebra, láma – egy olasz cirkusz ragadt a városban, mert egyrészt lejárt az autójuk műszakija, másrészt ki sem fizették őket. Így aztán a pénteken elterjedt hírek szerint nemcsak az állatoknak nincs mit enni, hanem a cirkuszos családnak sem, két kisgyermekkel.

Lejárt műszaki, kopott gumi, lecserélt rendszám

– A rendőrök leellenőrizték a Nagyatádon állomásozó cirkuszi társulat tehergépjárműveit és vontatmányait – tájékoztatott Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Kiderült, több jármű műszaki állapota balesetveszélyes, illetve kifogásolható – kiemelten a gumiabroncsok futófelülete –, valamint néhánynak lejárt a forgalmi engedélye. Az ellenőrzött vontatmányok között az egyenruhások egy, a forgalomból ideiglenesen kivont pótkocsit találtak, melyen egy másik járműhöz kiadott rendszámtábla volt felszerelve, ezért egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak egy külföldi nő ellen, akit szabadlábon hagyása mellett gyanúsítottként hallgattak ki.
– A feltárt műszaki hiányosságok jelentős részét időközben a társulat már korrigálta, de néhány engedély pótlása jelenleg is folyamatban van – tette hozzá a szóvivő. – A Nagyatádi Rendőrkapitányságra az állatok származásával kapcsolatos problémákra vonatkozóan bejelentés ez idáig nem érkezett (a társulatot az itt tartózkodásuk ideje alatt szakhatóságok, valamint hatósági állatorvos is ellenőrizte).

Több állatvédő szervezet is a cirkuszosok segítségére sietett pénteken, az egyik a Siófoki Állatvédő Alapítvány. Villámgyűjtést is szerveztek, ez volt az első teendőjük. – Ha valóban bajban vannak az állatok, akkor azoknak enni kell – mondta lapunknak Vörös Zsuzsa, a siófoki alapítvány vezetője. – A többi állatvédő szervezettel együtt azonban a szakhatóságok bevonásával tisztázni szeretnénk mi is, valójában mekkora a baj és hogyan lehet rajtuk segíteni. Úgy tudjuk, legalább száz állatról van szó, köztük számos ragadozó, melyeknek naponta sok kiló hús a szükségletük.

Az állatvédő szervezetek internetes közösségi oldalaikon kértek segítséget, ezekből tudható, hogy a nagyatádi szervezet és a petesmalmi vidrapark sietett elsőként a cirkuszosok segítségére. Úgy tudni, amíg autójuk műszaki papírjait nem rendezik, a hatóság visszatartja őket. Pénzük is elfogyott, nem fizették ugyanis ki őket korábbi munkahelyükön. Két néhány hónapos kisgyermek is van a családban. S az állatpark: csak felnőtt oroszlánból öt, kicsiből négy, ezeket tápszerrel kell etetni, mert az anyjuk eldobta őket. Tigris, láma, papagájok, baglyok, egzotikus madarak, ló, teve, zebra, ludak, kutyák, macskák – íme az arzenál. Kutya- és macskatáp (májbeteg kutyáknak való speciális is), gyümölcs (főleg alma), zöldségek (répa, káposzta), zab, alom, ragadozóknak való hús – főleg erre volna szükségük. Állítólag legalább két hetet kell még Nagyatádon vesztegelniük.

Az adománykérő bejegyzésekhez több olyan hozzászólás is érkezett, hogy „a cirkuszosok állatkínzók", ne segítsenek nekik! Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány vezetője azt mondta: – Mi, állatvédők valóban nem nézzük jó szemmel a cirkuszi állattartást, sok helyütt ugyanis nem tartják jól az állatokat. Úgy véljük, az állatoknak nem cirkuszban a helyük. De itt most nem elsősorban a cirkuszosokat nézzük, hanem az éhes állatokat, rajtuk viszont kötelességünk segíteni.

A cirkusz tagjai lapunknak elmondták: nehéz helyzetükben nagy nagy örömmel fogadták a nagyatádiak segítségét, hálásak azért, hogy ilyen sokan összefogtak és segítenek. Elmondták: elsősorban a nagyvadak élelmezése jelent számukra megoldhatatlan feladatot. Olaszországból már megérkezett egy műszaki szakemberekől álló csoport, hogy a járműveket mielőbb forgalomba helyezhessék és végre elindulhatnak haza.