Akác-, hárs és repceméz: somogyi méhészek is bemutatkoztak a gyulai méz- és mézeskalács fesztiválon. Szakemberek állítják: látványosan bővül a méhészeti ágazat, s az adventi időszakban a szokásosnál is jóval több mézet vásárol a lakosság. Örvendetes változás zajlott le az utóbbi időszakban, az egy főre eső éves hazai mézfogyasztás a korábbi 30 dekáról több mint 70-re emelkedett.
– A magyar méhészeti ágazat szerkezeti arányainak elmozdulása jól mutatja, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által nyújtott támogatások nagy biztonsággal elérik céljukat, s a méhészeti ágazat lendületesen fejlődik – mondta a szaktárca beszámolója szerint Nagy István, a IX. gyulai méz- és mézeskalács-fesztivál megnyitó ünnepségén. A földművelésügyi miniszterhelyettes kijelentette: a méhészet mennyiségi növekedése minőségi változásokkal jár együtt, melynek következményeként növekszik az élelmiszer-biztonság is. Az Országos Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közreműködésével kiemelt figyelmet fordít a hazai üzletekben, piacokon árusított mézek minőségellenőrzésére, s ehhez a Magyar Méhészeti Program által biztosított támogatási lehetőséget is igénybe veszik.

Közel húsz somogyi szakember is felkereste a gyulai rendezvényt, Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke kifejtette: a támogatások komoly segítséget jelentenek az ágazatnak. A gondosan átgondolt program biztos alapokat teremt hosszú távra is, a folyamat nyertesei a szakmai fejlődés iránt elkötelezett méhészek.

– Eszközvásárlás vagy atka elleni védekezésnél éppúgy pályázni lehetett az anyagi forrásokra, mint például a vándorlást segítő felszerelések beszerzésére – folytatta a szakmai szervezet vezetője. – A program hatékonyan működik, s meggyőződésem, hogy a következő években is megtorpanás nélkül folytatódik az ágazat megújulása. Fő feladat a méhészeti ágazat üzleti-gazdasági pozíciójának megerősítése: ez nemcsak országosan, hanem megyénkben is kiemelt kérdés. Azt gondolom, ez szolgálja a szakma általános érdekét.

Akác, repce, hárs és vegyes méz: Somogyban ezek a meghatározó termékek. Az elnök szerint a következetes hatósági ellenőrzések és a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályok biztosítékot jelentenek arra, hogy a gyatra minőségű, bizonytalan eredetű külföldi mézeket kiszűrjék. Létkérdés, hogy minél szélesebb körben tisztában legyenek azzal a fogyasztók: a magyar méz kiemelkedő minőségű. A természeti adottságok amúgy rendkívül kedvezőek a méhészkedésre, a szaktárca beszámolója szerint az Európai Unió 27 tagállama között Magyarország rendelkezik a hatodik legtöbb méhcsaláddal. A méhészek számát tekintve középmezőnybe tartozunk, de a méhsűrűséget figyelembe véve a második helyen állunk. A méztermelés az elmúlt tíz évben 15 és 30 ezer tonna között változott. 

Mészáros János rámutatott: a természet az idén többször elbánt a méhészekkel, s a várt mennyiségi eredmények elmaradtak számos térségben, ennek ellenére a felvásárlási árak alacsonyak maradtak.

– Jól sikerüljön a méhek áttelelése és emelkedjen a méz átvételi ára: ez most különösen fontos a méhészek számára – így az elnök. – S szerintem akkor lennének igazán elégedettek a somogyi méhészek, ha a belföldi mézfogyasztásban kimutatott tendencia folytatódna. Egyébként nem kell különleges praktikákra gondolni, elég csak néhány szokáson változtatni: ha a lakosság zöme cukor helyett csupán egy-két kanál mézzel ízesítené reggel és napközben a kávét vagy a teát, akkor ez látványosan megdobná a hazai mézeladást, s ami döntő: az egészséges minőségi áruból még több itthon kelne el.

Hagyományos ízek bűvöletében

– Karácsony előtt általában jóval több mézet használ fel a lakosság, mint máskor – mondta Neu József, a kaposvári Neu Fagyizó tulajdonosa. – Nálunk is ez a helyzet: süteményekbe, például a mézes krémeshez adunk virágmézet, amely ettől rendkívül finommá válik. A vásárlók szeretik és igénylik a hagyományos ízeket, miközben szívesen kipróbálják az újdonságokat. Igyekszünk minél bőségesebb választékot kínálni, s az adventi időszakban persze az ismert sütemények fogynak leginkább: közkedvelt a mézeskalács is.

Neu József rendszerint helyi termelőtől vásárolja a virágmézet, s nyilván a vendéglátásban is kulcskérdés az ár. A cégtulajdonos amondó: célravezető, ha a vállalkozótársak minél több területen együttműködnek, számíthatnak egymásra.

Hársméz: gyógyír a torokfájásra

Mészáros János szerint a tél hagyományosan a méhészek szezonja: az adventi időszakban hétről hétre egyre több a vevő.

– A vegyes és a napraforgó mézet sütéshez használják gyakran a vevők – tudtuk meg. – A hársméz kiváló gyógyír lehet a torokfájásra, s az ünnepi túlzott étel-, italfogyasztás után pedig remek szolgálatot tehet a repceméz, mely a népi hagyományok szerint karbantartja a gyomorsavat.

– Az akác különösen fontos méz megyénkben, s amire még joggal lehetünk büszkék, az többek közt a zselici hársméz – közölte Nagy Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület somogyi szaktanácsadója. – A 2016-os idény nem volt kiemelkedő szezon, az országosan előállított mézmennyiség nagyjából 10 százaléka, azaz közel 1000 tonna volt somogyi.