Az idén nem lesz karácsony! – mondta keserűen egy édesanya, mert a gyermeke kórházban töltötte a napokat, és nem volt pénze. A mondatot egy kaposvári hölgynek, Stark Erikának szánta, aki a környékbeli rászoruló családokon igyekezik segíteni immár negyedik éve. Az édesanyát is meg tudta lepni ajándékkal, amelyet a kórházba visz a gyermekének, így nekik is eljönnek az ünnepek.
Nem szeretne dicsfényben fürdeni, szabadkozik Stark Erika, inkább csendben teszi a dolgát, mert már ő is állt a túloldalon, mondja erről. Elhivatottságot érez, hogy segítsen másokon, megszólalt benne a hang, hogy ezt kell tennie. Ez kódolt az emberben, és szeretet nélkül nem lehet csinálni, állítja. Egykor munkanélküliekkel foglalkozott, hogy felkészítse őket a munkaerőpiacra. Sok nehéz sorsú embert látott. 2012-ben egy civil szervezettel összefogva vágott bele a jótékonyságba, 11 falu tartozott hozzá. Azokban az években 50 családot támogattak, ma már 90-en segítenek.

A jákói és a gigei polgármesterrel vette fel a kapcsolatot, és közösen választották ki a rászorulókat. Egy több gyermekes családnak is nehéz, de sokszor az egy-két gyermekeseknek, az egyedülállóknak, az egészségkárosodottaknak, az időseknek még inkább.

„Az a karácsonyi ajándékom, hogy ezt csinálhatom...”

– Azt a célt tűztem ki, hogy olyanoknak adjak, akik sohasem kaptak. Azokra szeretném felhívni a figyelmet, akik nem kerülnek a figyelem középpontjába, mert nem mernek kérni. Most nagyon boldog vagyok! – jelentette ki Stark Erika. – Az a karácsonyi ajándékom, hogy ezt csinálhatom. Azt nehéz szavakkal leírni, hogy milyen csodálatos érzés, amikor átadom a csomagokat és látom a másik arcán, hogy boldog. 

Tartós élelmiszert, ruhaneműt, játékokat tartalmaz a hét-nyolc kilós ajándékcsomag. Erika idősebb lánya Angliában él, ő a kinti magyarok körében hirdette meg a segítségnyújtást, de sok brit is csatlakozott. Egy szállítási cég ingyen hozta haza a 150 kilós kartondobozokat, tele ruhával. Egy kaposvári esküvői ruhaszalon helyiséget biztosított, ahol folytathatták a gyűjtést. Egy kaposvári fitnesz szalon is támogatást nyújtott.

Őrangyalnak nevezte el a lánya

Az idősebb lánya nevezte el Erikát Őrangyalnak, és a legnagyobb internetes közösségi oldalra is feltette a jótékonysági felhívást. A fiatalabb lánya Kaposváron él, ő biztatta, hogy nem szabadni feladni. Sokszor tartotta benne a lelket, mert különösen kezdetben gyakran találkozott elutasítással és zárt ajtókkal is. 

– Néhány éve egy bőven 60 év feletti nő állt elém, és láttam rajta, hogy a könnyeivel küszködik. Hálás szívvel megköszönte az adományt, mert már arra gondolt, hogy neki a karácsony nem lesz ünnep, mert nincs mit tenni az asztalra – emlékezett Stark Erika. – Nekem csak az számít, hogy láttam a szemében: jó helyre ment az ajándék.