Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, minthogy 2050-re energiafüggetlen, igazi zöld és okos város legyen Kaposvár – emelte ki Szita Károly a T-Sysytems Symposium Konferenciáján előadásában szerda délután Budapesten. Mint mondta: Cél az is, hogy Kaposváron minden otthonban legyen széles sávú, gyors és megbízható internet.

Kaposváron már elindult ez a folyamat, a „Zöld város" koncepciónkat már elkészítettük, ennek több elemét pedig már megvalósítottuk. Ilyen beruházás volt például, hogy lecseréltük a teljes buszflottánkat – ez 40 autóbuszt jelent – környezetbarát CNG-s, gázzal működő járművekre, így a tömegközlekedés a városban a lehető legkevésbé szennyezi a levegőt. De hamarosan elektromos buszokkal is bővítjük a buszparkunkat – emelte ki Kaposvár polgármestere.

2050-re szeretnének teljesen energiafüggetlenek lenni, ez azt jelenti, hogy a város önellátóan, az energiát saját magának megtermelve működhet majd. Ma már minden egyes beruházásnak úgy állunk neki, hogy illeszkedjen ehhez a stratégiához – jegyezte meg Szita Károly, aki hozzátette, Kaposvár egyre okosabb város lesz, hiszen olyan fejlesztések fognak megvalósulni a közeljövőben, amelyek a városlakók életét is megkönnyítik, ugyanakkor a város számára is hasznosak. Lesz például egy okos park is, amelyre már meg is van az uniós forrás. Itt minden elektromos berendezéshez napelemfák termelik majd az áramot – például az öntözőberendezéshez is –, lesz wi-fi és a telefonját is bárki feltöltheti majd, hiszen olyan padokat szerelnek fel, amelyek ezt lehetővé teszik.

Tervben van olyan okos-telefonos alkalmazások elkészítése is, amelyek a kaposváriak mindennapjait teszik egyszerűbbé. Az egyik ilyen applikáció odafigyel majd a lakók helyett a szemétszállításra, és értesítést küld, hogy melyik napon kell a kommunális hulladékos, melyik napon pedig a zöld-hulladékos kukákat kirakni a ház elé. De lehet majd applikációval konténert rendelni, akinek arra van szüksége, méghozzá néhány pillanat alatt. A polgármester előadásában kihangsúlyozta, cél az is, hogy Kaposváron minden otthonban legyen széles sávú, gyors és megbízható internet.

Forrás: MTI, Városháza