KAPOSVÁR | A somogyi általános és középiskolák nyolcvannégy delegáltja gyűlt össze pénteken délelőtt a kaposvári városháza dísztermében a megyei diákparlament ülésén. A résztvevők a tanácskozás végén megválasztották azt a tíz küldöttet, akik Somogyot képviselik majd a jövő februári, székesfehérvári 9. Országos Diákparlamenten.

A közoktatási törvény rendelkezése szerint legalább három évenként össze kell hívni az országos diákparlamentet, így az idei ősz a megyei ülések jegyében telik. A diákparlament alapvető célja a köznevelési problémák és lehetőségek, illetve ajánlások megfogalmazása az esetleges változtatásokról.

– Az idén a diákok iskolai leterheltsége az egyik központi téma – mondta Rózsás Ildikó, az Országos Diákparlament szakmai előkészítő bizottságának tagja, a somogyi ülés levezető elnöke. – Arra is jó a mai ülés, hogy elmagyarázzuk a diákoknak, milyen jogaik és lehetőségeik vannak, például, hogy a hallgatói önkormányzatok bizonyos kérdésekről egyeztethetnek akár az intézmények vezetőivel is. Ilyen a leterheltség is, hiszen az iskolák a kerettantervet figyelembe véve maguk határozzák meg a céljaikat és elvárásaikat, vagyis ezek átalakításáról is helyben születhet döntés.

Kérdésünkre, hogy a döntéshozók – az igazgatók, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a szakminisztérium oktatási államtitkársága – mennyire veszi komolyan a diákokat és ajánlásaikat, Rózsás Ildikó állította, maximálisan meghallgatják az országos grémium ajánlásait. Igaz, konkrét példát, amikor is a diákparlament javaslata beleépült volna a határozatokba, nem tudott mondani, viszont állítólag jövő februárra elkészül egy anyag, mely az előző, vagyis a nyolcadik országos diákparlament ajánlásainak sorsával foglalkozik.
– Olyan kérdéseket kell megfogalmazni, melyek előreviszik az oktatás és a benne tevékenykedők életét – hívta fel a figyelmet megnyitóbeszédében Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere –, vagyis felesleges általánosságokat megfogalmazni.

A székesfehérvári rendezvényre amúgy a megyék intézményi és hallgatói létszámuk alapján delegálhatnak küldötteket, Somogyot így tízen képviselhetik majd a 320 fős összejövetelen. Miután a megyei ülés előtt csak heten jelezték, szívesen részt vennének az országos diákparlament munkájában, így pénteken délelőtt még három kiadó hely maradt. A somogyiak a koronázóvárosban a három nap során plenáris és szekcióüléseken vesznek majd részt, utóbbiakon többek között a szakképzésről, a digitális oktatásról és a felsőoktatási jelentkezésről lesz szó.