SIÓFOK | Sorjáztak az ötletek a siófoki turisztikai fórumon, ahol kifejezetten a lakosság ötleteit várta a város turisztikai koncepcióját megalkotó Ferling Kft.

Fürdőház, hintó- és bormúzeum, borfesztivál, Aranykagyló újratöltve, vízi életet a Sióra, motorcsónakokat a Balatonra, jégpályát melléje – sorjáztak az ötletek a siófoki turisztikai fórumon, ahol kifejezetten a lakosság ötleteit várta a város turisztikai koncepcióját megalkotó Ferling Kft. Siófok 2020 – ez a turisztikai stratégia címe, és ahogyan Ferling József ügyvezető hangsúlyozta: a turizmus helyi szereplőinek bevonásával és a helyben élők ötleteinek felhasználásával kívánják alakítani, vagyis „semmit sem akarnak a turisták torkán lenyomni".

Siófok, itt kezdődik a Balaton – ez az egyik szlogen (hiszen nemcsak rendezvények kitalálása a cél, hanem a város új turisztikai arculatának kialakítása 2020-ig), a másik a „ha hétvége, akkor Siófok", mely kapott kritikát is az érdeklődők köréből, nevezetesen, hogy miért feltételes módot használ. Akadt, aki azt kifogásolta, hogy miért csak a hétvége, mire azt a feleletet kapta Ferling Józseftől, hogy az év összes, tehát ötvenkét hétvégéjén valamilyen programmal akarnak csábítani, vagyis a januári hétvégéket is „meg kellene tölteni", és ez sem kis feladat. 

Zvolenszky István egy 2006-tól készülő fürdőházprojekt, Leitert András egy még régebb óta dédelgetett terv, egy monumentális építmény, hintó- és bormúzeum dokumentumait adta át a házigazdáknak. A szép számmal összegyűlt érdeklődők közül Krezingerné a Nagystrandról hiányolt valamilyen nagyszabású attrakciót, családosokat vonzó csúszdaparkot, vagy homokfövenyt, Turjányi József pedig egy-egy hektó vöröset és fehéret ajánlott föl saját terméséből egy borfesztiválhoz. Tamás Lóránt a Balaton Táncegyüttes részéről arról tájékoztatta az egybegyűlteket: ha kapnak hozzá segítséget, készek a korábban nagy sikert aratott, minőségi Aranykagyló folklórfesztivál fölélesztésére. Amivel nyitott kapukat döngetett, hiszen Ferling József megjegyezte: az Aranykagylóval számol a koncepció is.

Kardos László (evezősklub) szerint a Sió-csatorna városi szakasza alkalmas a sportolásra, még sincs kihasználva. Úgy vélte, hozzáférhetővé kéne tenni lejárókkal a helyiek és a turisták számára. S bejelentette: egyesületük tavasztól a testnevelés órák keretében oktatná a helyi nebulókat. A Balaton vizét is használjuk! – vetette fel Varga Attila, mondván, talán újra elő lehetne venni a motorcsónakok engedélyezésének kérdését, mert „ugranának rá és pénzes turistákat vonzana". Ugyanő javasolt egy komoly jégpályát a partra, hiszen a tó vize ritkán fagy be. S feltette a kérdést: a kiliti reptér miért nincs bevonva jobban a turizmusba? 
Molnár Éva kis költségvetésű rendezvényeikre (Mikulás- és nyúlfutás) irányította a figyelmet „harminc perces, semmilyen élményt nem adó playback-haknik helyett", Poósné Kovács Andrea tematikus hétvégék (például cigány, zsidó és más előadók, kiállítók bemutatkozásával) ötletével állt elő, Bozai Ágota szerint ha hétvége és Siófok, akkor utazási kedvezménnyel is párosítani kellene, Csanádi József semmi mást, csak egy nagy, füves rendezvényterületet hiányolt például lovasversenyek megtartására. Böröcfi Józsefné pedig arra hívta fel a figyelmet: ki kéne írni a plakátokra, hogy „a furcsa nevű együttesek milyen műfajt, stílust képviselnek, sokan ki se tudják ezeket olvasni, de úgy talán a helyiek közül is többen látogatnák a műsoros rendezvényeket".

Jégpályát nyitnak

Jégpálya ha egyelőre nem is a Balaton partján, de nyílik Siófokon, mégpedig a november 25-i hagyományos városnapon. Addigra készül el a Kálmán Imre Kulturális Központ előtti téren, a helyiek által csak „Gáti-gödörnek" emlegetett placcon. Stílszerűen operettműsorral nyitják meg a városnap estéjén.

Sehol máshol halacsinta

Siófok több akar lenni a nyár fővárosánál, az a cél, hogy bármely évszakban érkezzen a vendég, mindig találjon valami egyedit – hívja fel a figyelmet a Ferling Kft. legfrissebb csalogatója. Egy ilyen a sok közül az idei halfesztiválon debütált halacsinta, a helyi Krúdy középiskolában született ételkreálmány (palacsintatésztában halpástétom, szósszal és salátával). Míg palacsinta bárhol, halacsinta sehol másutt nem kapható.