Egy programozható Lego robotot vehetett át Teveli Róbert, a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola informatika tanára szerdán. Az oktatási célokra is remekül használható szerkezetet az intézmény azzal érdemelte ki, hogy itt érdeklődtek a legtöbben a Kódolás hetében tartott foglalkozások iránt.


A Codeweek-et, azaz a Kódolás hetét október 15. és 21-e között rendezték meg az Európai Unió tagállamaiban, immár negyedszerre. A Codeweek eseményein világszerte több millióan vesznek részt. Ezek azt célozzák, hogy a programozást közelebb hozzák a hétköznapi emberekhez. Az eseményt hazánkban a Szövetség a Digitális Gazdaságért szervezet bonyolítja le, a programhoz idén a kaposvári Precognox Szoftverfejlesztő Kft. is csatlakozott.


A társaság fejlesztői vállalták, hogy az iskolákban igény szerint órákat és műhelyfoglalkozásokat tartanak. Informatikai cégként ugyanis fontosnak tartják, hogy a pálya felé vonzzák a jövő szakembereit. Négy iskolában összesen 16 órát tartottak, a legtöbbet – nyolcat - a közgazdasági szakközépiskolában, amellyel az intézmény kiérdemelte a Lego robotot.

A Lego robotok motorokkal és érzékelőkkel felszerelt számítógépek, amelyeket számos módon lehet összeépíteni, majd különböző érzékelőket kapcsolni hozzájuk. A közgazosok egy régi Lego készletből egy parkoló autót építettek, most pedig egy ehhez hasonló készletet vehettek át.


– Ezzel igyekeztünk az informatikát és a programozást közelebb hozni a diákokhoz, hiszen ők – ahogy mi is – még most is szeretnek játszani – fogalmazott lapunknak Teveli Róbert, akinek a tervei között szerepel, hogy a helyi iskolák között egy robot-tervező és építő versenyt szervezzenek, ahol szumó robotok küzdenének és tolnák le egymást a szőnyegről.

Szerző: Varga Kata