30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a megyei klímastratégia elkészítésére a Somogy Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00017 kódszámú pályázatával a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.


A projekt keretében megyei szintű klímastratégia készül, amelyet egy, a projekt megalapozását tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány elkészítése előz meg.

A projekt megvalósítása során a Kedvezményezett Somogy Megyei Önkormányzat rendezvényeket, szemléletformáló akciókat kíván lebonyolítani a pályázat keretében elkészítésre kerülő dokumentumok minél nagyobb szakmai megalapozottsága és érdekében az érintettek minél szélesebb körű bevonásával. Az Önkormányzat számba vette a projektbe bevonható partnereket, intézményeket, gazdasági szereplőket, akikkel együttműködési megállapodást kíván kötni a sikeres lebonyolítás érdekében.

A projekt megvalósítása során a Klímabarát Települések Országos Szövetsége szakmai iránymutatása és módszertani útmutatója segíti a projekt eredményes és színvonalas megvalósítását.

A Projekt megvalósítását követően Megyei Klímapont, mint Titkárság felállítása is megvalósul, amely a projekt 5 éves fenntartási ideje alatt szakmai segítséget nyújt Somogy megye településeinek, és lakosságának.

A projekt megvalósítási időtartalma 16 hónap, tervezett befejezési időpontja 2018.03.31. A projekt eredményeként a megvalósítási időszak végére elkészül a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlése által elfogadott Klímastratégia. A Megyei Stratégia megalapozza a települések által elkészítendő helyi klímastratégiákat, egyben segíti klímavédelmi döntéseik meghozatalát széleskörű együttműködési hálózat kialakítása a projekt keretén belül. Emellett klímakonferenciák, valamint szemléletformáló rendezvények megszervezésére kerül sor a somogyi lakosság aktív bevonásával.

Az Európai Unió által támogatott projekt várhatóan nagyban hozzájárul majd a klímaváltozáshoz köthető negatív folyamtok mérsékléséhez, ezáltal a megye versenyképességének növeléséhez.

Forrás: Somogy Megyei Önkormányzat