Az esztendő vége felé több nevezetes házassági jósló nap sorakozik egymás után, közülük a Katalin az egyik legismertebb. Somogyban is szokásos a Katalin-gally vízbe állítása. Néhol azt tartják, hogy karácsonyra csak a szűzlány ága virágzik ki.



Amelyik eladó lány ága karácsonyra kizöldül, az a következő évben férjet talál magának. Vörsön a nagylányok Katalinkor elkezdenek egy almát enni, de naponta csak egy harapást esznek belőle. Amikor az alma elfogy, megfigyelik, hogy milyen nevű férfival találkoznak először, olyan nevű lesz a férjük is. Érdekes, hogy itt a legények is kíváncsiak leendő feleségükre, ők egy női ruhadarabot tesznek a vánkosuk alá, reggelre megálmodják, ki lesz az illető.

Ezen a napon a legények nem látogathatják a lányokat, az asszonynép számára tilos volt a mosás. Kapolyon Katalinkor tyúkot szoktak vágni, a hagyomány úgy tartja, hogy ahol ezt nem teszik meg, ott megdöglenek a tyúkok.


Mivel Katalin régebben a leggyakoribb női keresztnevek közé tartozott, szokás volt a Katalin-napi bál megrendezése. Ez azért is nevezetes alkalom, mert az advent előtt utoljára lehetett táncolni, vigadni. Vörsön a bál kezdetekor köszöntötték a Katalinokat, majd nyitótáncként mindig az ún. „gólyatánc" következett. Somogyjádon és környékén ezen a napon mindig volt bál. A galambospusztai cselédek az urasági sütőkonyhában báloztak.


Alexandriai Szent Katalin

Alexandriai Szent Katalint, mint koronás szüzet, kerékkel és pallossal ábrázolják. A filozófusok, molnárok és kerékgyártók védőszentje.


A somogyi német községekben a litánia után a kocsma előtt a zenészek fúvós hangszereikkel három bemutatkozó számot játszottak, amelyre a lányok körtáncot jártak. A bálba a nős embereknek, asszonyoknak és lányoknak nem kellett belépőt fizetni, a legények fizették a zenészeket. Ezzel lezárult a mulatságok időszaka, ahogy Boldogasszonyfán mondták „Kathrein sperrl die Geige ein, azaz Katalin elzárja a hegedűt!" Sokfelé énekkel, verssel köszöntötték a névnaposokat, Gönczi Ferenc Felsőmocsoládon rögzítette a következő strófákat:
„Szabad-e Katát köszönteni?"
Ezt a köszöntőt 2–3 fiú szokta mondani, az ünnep estéjén jártak az ismerősökhöz.

A Katalin-nap közismert időjárási előrejelző alkalom:
Ha Katalin kopog, a karácsony locsog;
Ha Katalin potyogós, a karácsony ropogós.

Szerző: Dr. Király Lajos