A gyermekvédelem legfontosabb törekvése napjainkban az, hogy minél több gyermek nevelkedhessen családban. Ez a tendencia erősödik, jelen pillanatban az országban állami gondozás alatt álló gyermekek több mint kétharmada nevelőszülőknél van elhelyezve.

Az országnak vannak olyan régiói, ahol ez a szám meghaladja a 70 százalékot. Ilyen Békés megye, ahol a nevelőszülőségnek komoly hagyományai vannak – erről már Sziszák Katalin, a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség alelnöke beszélt, aki ebből a megyéből érkezett. Az alelnök előadásában beszélt arról is, hogy folyamatban van a nagy gyermekotthonok kiváltása nevelőszülőkkel, hiszen az a törekvés, hogy a 12 éven aluli gyermekek családban nevelkedjenek. Sajnos ezt hátráltatja, hogy kevesen jelentkeznek nevelőszülőnek, számuk folyamatosan csökken, hiszen sokan nyugdíjba mentek. Sokszor nem feltétlenül pénz kérdése, hogy vállalják-e ezt, sokkal inkább jellemző, hogy nem ismerik a feladatokat, és megriadnak a vélt nehézségektől.

A tanulmányok alátámasztják, hogy a nevelőszülőknél elhelyezett fiatalok későbbi életútjuk során könnyebben beilleszkednek a társadalomba, mint azon társaik, akik hagyományos gyermekvédelmi intézményekben nőttek fel. A képet azonban valamelyest árnyalja, hogy többnyire a kevésbé problémás gyerekeket helyezik el családoknál.

A rendezvényen Kaposvár a gyermekvédelem területén végzett erőfeszítéseiért megkapta a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációja díjat, amelyet Borhi Zsombor alpolgármester vett át.

Egy ideális világban nem lenne szükség a gyermekvédelemre, de jól tudjuk, hogy nem ilyen társadalomban élünk. Sajnos nem minden gyermek nő fel családban, amely védőburkot képezne a világ megpróbáltatásai ellen. Épp ezért fontos a családok megerősítése, amelynek érdekében Kaposvár az állami intézkedéseken túl is tesz erőfeszítéseket – fogalmazott a politikus, aki megtisztelőnek nevezte az elismerést.

Dr. Orbán István további elismeréseket is átadott a gyermekvédelem területén dolgozóknak, illetve az ezt érintő tudósításaiért Burián Károlynak, a városi televízió szerkesztőjének.

Szerző: Varga Kata
Fotós: Varga Kata