A Kecelen rendezett Magyar Pálinka Hete egy évtizede a hungaricumok közé tartozó pálinka készítőinek és fogyasztóinak visszatérő ünnepe. Az eseményen a kaposvári Gyenesei Pálinkárium újból nagyszerű elismerésben részesült.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának javaslatára három éve itt rendezik meg a Kárpát-medencei Pálinka, –és Párlatversenyt. Ebben az évben Magyarország legjobb párlatkészítői mellett az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági párlatkészítők, kiegészítve Morvaországgal és Bulgáriával mérették meg magukat. Összesen 234 terméket bírált el a nemzetközi zsűri.

Az esemény nem titkolt célja népszerűsíteni a magyar hagyományokat, valamint a kulturált pálinkafogyasztás összekapcsolását a gasztronómiai kultúrával. 

A pálinka verseny bírálatának és értékelésének szakmai hátterét a „PálinkaKollégium"-ot alapító vezető szakemberek, Krizl Edit és Béli Géza pálinkamester szakmérnökök, egyetemi oktatók biztosították.

A PálinkaKollégium, mint szakmai műhely, Magyarországon ma a legmagasabb szinten képviseli a pálinka kultúrát, a minőségi pálinka készítését, és egyben a legfelkészültebbek, a legtöbb tapasztalattal rendelkeznek a pálinka versenyek lebonyolításában is.

Komoly értékkel bír az egyértelmű somogyi siker, ami elsősorban a kaposvári Gyenesei Pálinkáriumhoz kötődik. Gyenesei István és Kaszás Hajnalka párlatai 8 arany, 5 ezüst és 1 bronz érem minősítést kaptak.

Ezzel a kaposvári pálinkakészítők elsőként nyerték el a PálinkaKollégium által ez évben alapított, és a Kárpát-medence legjobbjának adható elismerést, a „Fortissimus Spiritus" díjat.

1. Gyenesei Pálinkárium nyerte a Fortissimus Spiritus fődíjat. Kaszás Hajnalka és Gyenesei István

Az eredményességi sorban három kereskedelmi főzde követte a Gyenesei Pálinkáriumot, egyaránt 3 – 3 aranyéremmel. A Bolyhos és Fia megtoldotta ezt 8 ezüsttel, a Siszler Pálinkafőzde 5 ezüsttel és 3 bronzzal, az 1 Csepp –Pálinka pedig 3 ezüsttel és 1 bronzzal egészítette ki az arany kollekcióját.

A megsüvegelendő somogyi sikerek sorába tartozik a zamárdi Zimek keresdelmi pálinkafőzde 1 arany érme, amit birs párlatukkal nyertek el, és ezt toldották meg 4 ezüsttel és 3 bronzzal. Rajtuk kívül a somogyi párlat készítők közül a kaposvári Kreka Ferenc és Kovács Zoltán páros kapott 3 bronz érem minősítést.

Gyenesei István: „Nagy volt az örömünk, hogy a 2015-ös párlataink ilyen szépen szerepeltek."

Hab a tortán, hogy az egész mezőnyben mindössze két pálinka kapta meg a maximális 20 pontos minősítést. És mindkettő a miénk volt! A Hácson termesztett Gönci kajszibarackunkra és a Csurgó környéki madárberkenyénkre most különösen büszkék lehetünk.
Lehet, hogy furcsán hangzik, de én már előre tekintek, és azon dolgozom, hogy a még csak bimbóban lévő 2016-os párlataink, ha majd kinyílnak, mivel szerezhetnek sokaknak különös örömöt."

Somogyi aranyérmesek: Beliczay Zsolt - Zimek Pálinkafőzde ügyvezetője, Czomba Bianka – Zimek Pálinkafőzde marketing menedzsere, Kaszás Hajnalka - Gyenesei Pálinkárium, Gyenesei István – Gyenesei Pálinkárium.

Kaszás Hajnalka: „Természetesen boldog vagyok, hogy részese lehetek ezeknek a szép sikereknek. A két 20 pontosunk mellett említsük meg a többi arany érmesünket is, a cseresznye cuvée –t, a vadalmát, a tramini szőlő-málna vegyest, az ágyas szilvát, az ágyas szőlőt és mindenki kedvencét, a fekete ribiszke likőrt. Bár még csak tanulom a szakmát Pisti mellett, de már sejtem a titkot, ami talán nem is titok. A jó pálinka készítése a tudás és a tapasztalat mellett végtelen szorgalmat, illetve nagyfokú alázatot követel."