Aranyesőről még hallottunk, olykor az orgonát is meg-megtréfálja a természet, de az október közepén virágzó szilvafa igazi ritkaságnak számít.
A magyar népi hiedelmek gazdagon látnak el minket hasznos megfigyelésekkel egész esztendőn át, ilyen, hogy úgy tartják, ha Mária napján, azaz szeptember 12 virágzik a gyümölcsfa, akkor hosszú és szép, azaz kellemes időjárású ősz vár ránk (Ha Mária nevenapján szép az idő, még kitart a „vénasszonyok nyara”). 

Szeptember már messze van, de a szép őszben nem volt hiány. Nyilván ennek is betudható, hogy bizonyos helyeken újra virágoznak a gyümölcsfák. Olvasónk, Csonka György küldte el nekünk fotóit, amiket a marcali szőlőhegyen örökített meg pénteken, s amin jól látható, hogy újra virágzik a szilfafája.

S az, hogy milyen lesz a tél, Orsolya napján (október 21.) kiderülhet, hiszen a népi hiedelem úgy tartja, hat nap múlva ez is kiderülhet. 

Amilyen Orsolya olyan a tél. Ha Orsolya napján szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad – tartja a mondás. Meglátjuk.