Egy kisteljesítményű szélerőművek telepítésével foglalkozó magyar cég is talált üzleti partnert Varga Mihály múlt heti kazahsztáni látogatása során: a nemzetgazdasági minisztert öt tucat magyar üzletember is elkísérte, akik részt vettek a fővárosban, Asztanában a kazah-magyar üzleti tanács ötödik ülésén – számolt be a távirati iroda. Az MTI-tudósításból azonban az nem derült ki, a szélerőművekre szakosodott vállalkozás a kaposvári Lakics Gépgyártó Kft.
Lakics Péter, a Lakics Kft. ügyvezetője is elkísérte Varga Mihályt a kazah útra, s a magyar és a kazah szakminiszter jelenlétében szignózott egy szándéknyilatkozatot helyi partnerével 50 kilowattosnál kisebb szélerőművek gyártásáról és telepítéséről.
– Mindenképpen szerettünk volna új piacot keresni – mondta Lakics László, a kaposvári gépgyártó cég alapítója, ügyvezetője –, s sikerült is egy kazah partnert találnunk az legnagyobb ottani szénbánya tulajdonosának személyében, akivel sok mindenről sikerült tárgyalni. Így született meg végül a szándéknyilatkozat. 

A cégvezető elmondása szerint az elkövetkező három-négy hónapban akarják kidolgozni a projekt megvalósításának lehetőségét. A kazah védővámok ugyanis elképesztően magasak, készterméket így valójában nem lehet rentábilisan bevinni az országba, vagyis egy közös vállalkozás megindítását tervezik. 
– Első lépésként meg kell vizsgálni az esetleges cégalapítás menetét, valamint az energetikai hálózat fejlesztésére vonatkozó koncepciót – tette hozzá Lakics László. – Szigetüzemű gépekkel szeretnénk megjelenni a piacon, Kazahsztán ugyanis óriási kiterjedésű, viszont nagyon gyéren lakott, ennek megfelelően az energiahálózat sincs rendesen kiépítve. A szigetüzemű szélerőművek viszont nem is csatlakoznak az országos hálózatokra, hanem egy-egy település helyi akkumulátoros rendszerének szolgáltatnak energiát.

A Lakics Kft. alapítója megjegyezte, cégük számára óriási kapacitásbővülést hozhat a kazah piac, ahol érdemes kiépíteni a szervizhálózatot is.
– Miután a kazah állam nem szavatolja a külföldi befektetéseket – jegyezte meg – mindenképpen szükségünk van egy a helyi viszonyokat ismerő, s nem mellékesen tőkeerős partnerre, mely elkötelezett egy ilyen irányú beruházás mellett. A cég tulajdonosa, akivel megkötöttük a szándéknyilatkozatot máris jelezte, szeretne egy ilyen szélerőművet a saját birtokára.

Ha sikerülne megegyezni a projekt részleteiről, a kaposvári gépgyártó a gyártás egy részét is kitelepítené Kazahsztánba, s első lépésként az egyszerűbb elemeket, az acélszerkezetet készítenék az ázsiai országban, a fontos-bonyolult alkatrészeket pedig idehaza. A kinti gyár megépítéséhez amúgy a kazah államtól komoly anyagi támogatás is járna: a bekerülési költség nagyjából 30 százalékát megtérítik.
– Sőt, ha iparszegény, infrastruktúra szempontjából elmaradottabb területen építkezünk – folytatta Lakics László –, még a földterületet is ingyen adják. Ilyen hely pedig akad elég az országban: Asztana környékén óriási beruházások zajlanak, de a vidék meglehetősen elmaradott.
A Lakics Kft.-nek jelen állás szerint a konkurenciától sem kellene tartania: megvizsgálták, s piackutatásuk alapján jelenleg nincs olyan orosz vagy szovjet utódállambeli cég, mely hasonló gépeket gyártana.

– A kínaiak persze puhatolóznak, de nekik nincs ilyen rendszerük – magyarázta az ügyvezető. – A jövő energiája világkiállításon, melyet 2017-ben rendeznek Kazahsztánban, s melyen a magyar állam standján mi is megjelenhetünk meg is kell majd oldanunk, hogy ne tudják lemásolni a mienket... Persze addig még komoly feladatok várnak ránk: a legfontosabb, hogy pontosan felmérjük a lehetőségeket és a célokat, s megfelelő előkészítés után vágjunk bele a projektbe. Mindenképpen önálló-egyedi termékkel akarunk megjelenni, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a piacnak.